Природолечение на щитовидната жлеза

2.11.2014

Всеки четвърти българин страда от изменение на тъканта на щитовидната жлеза. 2 пъти по-често боледуват жените в сравнение с представителите на силния пол (данни от проучване у нас през 2012 г.). Само 1/5 от смущенията на щитовидната жлеза обаче се дължат на самата жлеза, посочи графиня Ангелика Волфскийл, натуропат и Шуслеров терапевт от Германия, която гостува за четвърти пореден път у нас по покана на Европейското общество по интегративна медицина и Немския хомеопатичен съюз и изнесе серия образователни лекции за профилактиката и лечението на щитовидната жлеза. На своите лекции графиня Волфскийл представи и първото издание на български на своята книга  „Шуслерови соли за деца”.

 

 

От гледна точка на натуропатията по-голямата част от нарушенията на щитовидната жлеза са под влияние на връзките й с други органи и функционални системи на тялото - храносмилателния тракт, черен дроб, панкреас, тимус, дихателни пътища, пикочен мехур и уретрата. Природолечението винаги взема предвид тяхната съвкупност, когато става въпрос за лечението на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е важен хормонален орган. Много са причините за възникване на дисфункция в работата й: замърсената околна среда, повишеният радиационен фон, съвременният начин на живот с високи нива на стрес и негативни емоции, нездравословният начин на хранене, нелекувани хронични възпалителни процеси. Инфекциите и генетичното предразположение също имат значение. Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза се откриват трудно, защото болните често отдават симптомите на преумора и напрежение в работата или на нередовния начин на живот. Заболяванията, свързани с измененията в дейността й са: хипертиреоза (свръхактивност), хипотиреоза (слаба активност), тиреоидит на Де Кервен и автоимунните заболявания Базедова болест и тиреоидит на Хашимото.

 

 

Натуропатията приема, че дългосрочният хроничен стрес, неумението да се разтоварваме от напрежението, желанието за перфекционизъм във всичко и на всяка цена, съществуващи проблеми в комуникацията или чувство за изолация от околните, негативните емоции като тъга, обида, нерешени конфликти – всички те водят до проблеми в работата на щитовидната жлеза.

 

 

Елиминирането на стреса не може да стане само с прием на препарати или хранителни добавки. Нужна е цялостна промяна в начина на живот – трябва да се смени хранителният режим, моделът „работа-почивка-сън”. Като профилактика и за да се предпазим от смущения в работата на щитовидната жлеза, Ангелика Волфскийл препоръча изпитана комбинация Шуслерови соли за управление на стреса:

  • Шуслерова сол №5 калиев фосфат - сутрин по 5 табл., разтворени в малко топла вода;
  • Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – вечер, преди лягане по 5 табл., разтворени в малко топла вода;
  • Шуслерова сол №9 натриев фосфат – следобед, 2 x 2 табл.;
  • Шуслерова сол №11 силицея - вечер по 5 табл., разтворени в малко топла вода.

Комбинацията на Шуслерови соли №5, №7 и №9 се препоръчва като съпровождаща медицинската терапия за нормализирането на функцията на жлезата.

  • Шуслерова сол №5 калиев фосфат - 3 х 2 табл. ежедневно до 15 ч.
  • Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат - вечер – като „гореща седмица”: 5-10 табл., разтвoрени в чаша топла вода.
  • Шуслерова сол №9 натриев фосфат - по 5 табл. вечер, разтворени в чаша топла вода.

Задай въпрос

To prevent automated spam submissions leave this field empty.